De metaalsector in Nederland

De metaalsector in Nederland bestaat uit alle bedrijven die zich bezighouden met het produceren van metalen uit gewonnen erts of metaal verwerken tot een eindproduct. Hoewel de sector behoorlijk is gekrompen vergeleken met vroeger, zijn er nog altijd honderden mensen werkzaam in de metaalsector van ons land, bijvoorbeeld bij een GBS Gearbox Service uit Oud-Beijerland. In de meeste gevallen zijn dit de bedrijven die halffabricaat metaal verwerken tot een product.

Er zijn echter ook nog een handvol bedrijven die erts binnenkrijgen vanuit het buitenland en deze in Nederland tot een metaal produceren wat gebruikt kan worden in het eerdergenoemde productieproces. In de laatste jaren is een groot deel van de metaalsector naar het buitenland verhuisd, omdat bedrijven en personeel hier goedkoper zijn. Toch is er nog altijd genoeg werk in de industrie en zijn er genoeg kansen op een baan in de sector.

Producten fabriceren met metaal

metaalsectorHet overgrote deel van de mensen die werkzaam zijn in de metaalsector in Nederland, werken bij bedrijven die producten fabriceren met metaal. Dit kunnen allerlei soorten metalen zijn. Bijvoorbeeld ijzer, staal of aluminium.

Daarnaast zijn er ook nog de edelmetalen goud, zilver en koper. Een groot aantal producten wordt met deze materialen gefabriceerd. Er zijn zelfs maar weinig producten waar geen metalen in gebruikt worden.

Zo wordt bijvoorbeeld bij de productie van elk elektrische apparaat metaal gebruikt. Metalen dienen in deze apparaten namelijk als geleiders van elektriciteit. Hoe klein een metalen product ook onderdeel ook is. De bedrijven die deze produceren behoren tot de metaalsector.

Werken in de metaalbewerkingssector

Ook een belangrijk onderdeel van de metaalsector in ons land zijn de mensen die werken als metaalbewerkers. Men kan zelfs een aparte metaalbewerkingssector categoriseren. Hierin zijn mensen werkzaam die bijvoorbeeld metaal door lassen, solderen en walsen bewerken om iets te produceren. Metaalplaten worden gebruikt om bijvoorbeeld machines, auto’s, motoren of boten te fabriceren. Het bewerken van metaal is een ware ambacht die veel ervaring en vaardigheid vereist. Het is echter ook mogelijk om de bewerkingen door een machine uit te laten voeren. De mensen die deze machines bedienen, onderhouden en repareren zijn ook allemaal werkzaam in de metaalindustrie.